Toneel 'De Communiefeeste'

Wanneer

  • zaterdag 26 januari 2019 18u00 - 21u00
Salle espace Yserhof Frans-Vlaanderen - nouvelle salle face à l'église , 59470 Bambecque (FRANKRIJK)
We schrijven 1978. Nog geen computers, laptops, tablets, gsm's - laat staan smartphones. Een leutige en aangename toneelavond toegewenst. Wel televisie !

De olietanker Amoco Cadiz die op de kust van Bretagne een vreselijke natuurramp veroorzaakt, Bernard Hinault die de Ronde van Frankrijk wint, en Nederland die met Johan Cruijff de finale van het WK voetbal verliest van Mario Kempes' Argentinië. De Italiaanse politicus Aldo Moro en zijn vijf lijfwachten werden vermoord door de Rode Brigades, de kersverse paus Johannes -Paulus de Eerste overleed na 33 dagen pontificaat in onverklaarbare omstandigheden, en de eerste Poolse paus Johannes—Paulus de Tweede kwam aan het hoofd van de kerk. Beelden die in het collectief geheugen gegrift staan.

Op de radio....Jacques Bril overleed dat jaar, Claude Frangois werd geëlektrocuteerd in zijn badkamer en liet het leven, en de leperse groep Once More van Alain Tant won de eerste Rockrally. l'amour ga fait chanter la vie' zong Jean Vallée in 1978 en werd daarmee voor België tweede op het Eurosongfestival, na Israel met 'Abanibe'.

En in het dagelijkse leven? Wel in 1978 deed Eddie Vanrenterghem zijn plechtige communie! In die tijd werd de plechtige communie — in tegenstelling tot tegenwoordig- nog thuis in de huiskamer gevierd. Zo ook bij de arbeidersfamilie van Eddie. Bij mama Yvonne —Vontje voor de vrienden- en papa Robert, moeten de sofa, de televisie en de meubels plaats maken voor een heuse feesttafel, ter ere van de communicant. Maar vooral ter ere van de genodigden. Mama Vontje werkt knie over elleboge' om het de gasten naar hun zin te maken: de 'geestige' nonkel Willie en zijn bazige vrouw tante Anna, die komen mee tafelen, de buren Nicole en haar pantoffelheld Frangois die ook graag van de partij zijn, evenals nicht Jacqueline die haar echtgenoot heeft thuisgelaten. Een bont en vooral 'bourgondisch' gezelschap. Er wordt gegeten en gedronken, gelachen en gezwansd, nog wat gegeten en gedronken, nog meer gelachen en gezongen. 't Is kermis begot een goed gemarineerd Vlaams familiefeest! En ja hoor: als de drank is in de man, dan...

En dat, beste toneelliefhebbers, is op zich al volkstheater van de bovenste plank. Een kluifje naar de hand van Flor Barbry's Volkstoneel voor Frans-Vlaanderen. Een vette 'tellore' humor', een vleugje 'tranche de vie', een ietsepietsie ironie, en bijzonder veel herkenbaarheid!

De tekst werd door Roland Delannoy naar de streektaal en —situatie bewerkt. Maar deze keer regisseert hij niet. Gastregisseur Eddy Huys, die al vele jaren ervaring heeft bij toneelgroep De Vlaamsche Vrienden uit Reningelst , en al een 5-tal keren met onze groep op de planken stond, neemt de regie van onze enthousiaste ploeg over.

Praktisch

Vertrek
17u15 op Stavele Platse
Artiest / Spreker / Gids
Flor Barbry's volkstoneel (Frans-Vlaanderen)
Voor wie
Alle gezinsleden
Georganiseerd door
Landelijke Gilde Stavele
Meer weten?
Prijs
€ 8,00
gezinsleden € 8,00 met consumptie
Reservatie
0494 33 12 12 Frank

Neem deel of vraag meer info

Nog geen lid?

We verwelkomen je graag op onze activiteiten. Ontdek meer van onze ledenvoordelen.

Vragen? Contacteer organisator

0494 33 12 12 Frank

Meer activiteiten

  • 02 Feb

    Nascholing van rijbewijs C code 95 EHBO

  • 16 Feb

    Kaas-, bier en wijnavond

  • 16 Feb

    Nascholing van rijbewijs C code 95 EHBO